Landinformatie Namibië

Namibië: het land van de betoverende roodkleurige zandduinen, authentieke stammen, nationale parken, exotische diersoorten en oneindig uitgestrekte landschappen. Overweeg je een reis naar Namibië? Dan zetten wij je alvast op weg met wat inspirerende en praktische tips.  
Namibië in een oogopslag

Namibië in een oogopslag

Namibië ligt in het zuidwesten van Afrika. Het land grenst aan Angola, Zambia, Botswana en Zuid-Afrika. De hoofdstad is Windhoek. Qua taal wordt er Engels, Afrikaans en Duits gesproken, met daarnaast nog zo’n 25 Afrikaanse dialecten. De munteenheid is de Namibische dollar (N$). Namibië ligt in dezelfde tijdzone als België, maar heeft een andere zomertijd (van de eerste zondag van september tot de eerste zondag van april) waardoor er toch een tijdsverschil van één uur kan zijn. In Namibië worden andere stekkers gebruikt als in België. Je neemt dus best een adapter mee.
Kledijtips

Kledijtips

Draag gemakkelijk zittende, ademende, lichte kleding zoals katoen om de hitte beter te verdragen, maar neem ook een trui mee voor wanneer het afkoelt. Overdag kun je korte mouwen en een korte broek of rok dragen, maar ’s avonds houd je armen en benen best bedekt omwille van de muggen. Een hoed en zonnebril tegen de zon kan ook van pas komen, en een regenjas voor een onverwachte bui (afhankelijk van de periode en de streek). Als je rond wil trekken, is een goed paar hoge wandelschoenen een must. Voor een safari bestaat er ook gespecialiseerde kleding, maar die kun je ter plaatse kopen.
Vervoer

VervoerDe beste manier om door Namibië te reizen is met de auto of met het vliegtuig. Boek je een georganiseerde rondreis, dan is het vervoer meestal al door ons voorzien. Opgelet als je zelf wil rijden: in Namibië wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Rijd niet te snel, want dieren kunnen zomaar voor je auto opdoemen. Je moet steeds kunnen stoppen of uitwijken.

Voorzorgsmaatregelen:
Contacteer je huisarts ruim op voorhand om te vragen naar de nodige inentingen en medicijnen. Bescherm je tegen de muggen: smeer je in met een insectenwereld middel, draag ’s avonds lange mouwen en een lange broek en schaf je een muskietennet aan. Draag goede, hoge wandelschoenen. Neem altijd voldoende water mee voor onderweg.

Telecommunicatie:
Ga er niet vanuit dat je overal over internet zult beschikken. In grote stadshotels is er wifi, in kleinere lodges meestal niet. In steden zijn er wel internetcafés te vinden. Je GSM heeft bereik in de meeste grote steden, maar niet in afgelegen gebieden. Als je een lange periode blijft, kun je overwegen een lokale simkaart aan te schaffen

Cultuur

Cultuur

Geef op restaurant een fooi van tien procent van het totaalbedrag, tenzij je niet tevreden was over de bediening. De lonen liggen laag, dus de bediening heeft deze fooien nodig om te overleven. Ook het kamermeisje in het hotel mag je een fooi geven. Ga je naar buiten, neem dan geen fauna en flora mee naar huis. Als je rotstekeningen bekijkt, raak deze dan niet aan, want de kwaliteit wordt daardoor aangetast. Laat geen afval achter. Fotografeer alleen inheemse stammen als je hier de toestemming voor gekregen hebt. Het fotograferen van politieagenten, soldaten en militaire voertuigen is verboden.
Lokale specialiteiten

Lokale specialiteiten

Namibië is een voormalige kolonie van Duitsland, en dat weerspiegelt zich in de keuken. Kijk dus niet verbaasd op als je er Frankfurter worsten, zuurkool, bier of sachertorte tegenkomt. Ook de Zuid-Afrikaanse overheersing heeft zijn sporen nagelaten in de Namibische keuken: de typische barbecue van Zuid-Afrika (braai) is er ingeburgerd, net als de typische stoofpot klaargemaakt in een smeedijzeren pot (potjiekos), het gedroogd vlees (biltong) en de Zuid-Afrikaanse wijn.  Hun eigen keuken bestaat grotendeels uit vleesspecialiteiten zoals rundvlees, struisvogel en springbok.
Winkelen en betalen

Winkelen en betalen

De winkels zijn tijdens de weekdagen meestal open van 8u tot 17u30. Op zaterdag zijn ze enkel in de voormiddag open en op zondag gesloten. Sommige winkels houden een middagpauze van 13u tot 14u30. Je kunt je euro’s omwisselen naar Namibische dollars (N$) in wisselkantoren op de luchthaven, in banken, of in grote hotels. Je kunt ook geld opnemen aan de geldautomaten. Contacteer wel eerst je bank om te zien of je kaart geactiveerd is voor gebruik buiten Europa. Zorg dat je genoeg cash bij je hebt, want door de grote afstanden, kan het soms lang duren eer je de volgende geldautomaat tegenkomt. Creditcards worden niet overal aanvaard. Bij terugkeer naar huis wissel je best in Namibië zelf je geld weer om, want in België worden Namibische dollars niet of nauwelijks aanvaard.
Souvenirtips

Souvenirtips

In de lokale winkels vind je prachtige bedrukte stoffen met typische Afrikaanse motieven. Ook populair zijn de Namibische halfedelstenen en de sierraden die daarvan gemaakt worden. Bekijk zeker ook de ambachtelijke producten van de verschillende stammen, zoals houtsnijwerk en lederwaren. Koop in geen geval producten van ivoor, schildpadschild of slangenhuid. Deze mogen niet ingevoerd worden in Europa. De Himbabevolking met hun roodgekleurde huid heb je vast al op foto gezien. Maar Namibië is ook de woonplaats van de minder gekende Hererostam met hun typische, door de Duitse kolonisatie beïnvloede klederdracht. Hiervan worden kleurrijke poppetjes verkocht.
Stéphanie helpt je graag verder
Stéphanie helpt je graag verder

Stéphanie helpt je graag verder

Selectair Vermeeren Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Marktstraat 89
8530 Harelbeke