Landinformatie Egypte

Egypte is het land van de Nijl, de piramides, de sfinx en de tempels. Met zijn hiërogliefen en rijke geschiedenis spreekt het iedereen tot de verbeelding. Wij geven je wat praktische tips mee om je verblijf vlot te laten verlopen.
 

Egypte in het kort

Ligging op de wereld:
Egypte ligt voor het grootste stuk in het noordoosten van Afrika, maar ook voor een stukje in het Aziatische deel van het Midden-Oosten. Egypte grenst aan de Middellandse Zee in het noorden, de Gazastrook en Israël in het noordoosten, de Rode Zee in het oosten, Soedan in het zuiden en Libië in het westen.

De hoofdstad: Caïro

De taal:
De officiële taal is het Arabisch, maar de meeste mensen spreken ook Engels. Toch zeker op de toeristische plaatsen.  

Munteenheid:
de Egyptische pond (EGP)

De seizoenen:
Je kunt het hele jaar door naar Egypte reizen, maar van juni tot september is het extreem warm. De beste periode om naar Egypte te reizen is in de herfst, van september tot eind november. Terwijl het in België gedaan is met het mooie weer, geniet je in Egypte nog van temperaturen tussen de 25 en 35 graden.
 

Praktische informatie

Tijdsverschil:
In Egypte is het standaard een uur later dan bij ons. Maar omdat ze een andere zomer en wintertijd hebben dan wij, is er ook soms geen tijdsverschil en soms twee uur verschil, afhankelijk van de periode.

Kledijtips:
Egypte is een conservatief land. Draag als een teken van respect voldoende bedekkende kleding (bedek je bovenarmen, schouders en benen tot op de knie). De warmte is het meest draaglijk in los vallende kleding die kan ademen, dus vermijd synthetische stoffen.

Vervoer:
Vanaf de luchthavens rijden taxi’s naar de steden. Taxi’s hebben een oranje nummerplaat. Spreek van tevoren een prijs af (zeker als de chauffeur geen aanstalten maakt om de meter aan te zetten), en betaal het bedrag cash. Een fooi is hier niet verplicht, maar wordt gewaardeerd. Een auto huren in Egypte zouden we niet aanraden, omwille van de roekeloze rijstijl van de Egyptenaren. Wil je graag per auto op verkenning, doe het dan met een chauffeur.

Telecommunicatie:
In grote hotels kun je internationaal telefoneren, maar dat is erg duur. Met je eigen GSM bellen is dan minder duur, maar nog steeds prijzig. Communiceren met het thuisfront doe je dus best via het internet (per mail, chatten, of bellen via het internet). Er zijn honderden internetcafés en ook in het hotel is meestal een computer met internet aanwezig, al dan niet tegen betaling.

Voorzorgsmaatregelen:
Laat je lichaam geleidelijk wennen aan de plaatselijke keuken om darmklachten te vermijden. Met salades, fruit en ijs wacht je dus best even de eerste dagen, en kies voor flessenwater in plaats van kraantjeswater. Blijf gehydrateerd: neem altijd een flesje water mee. Neem zonnecrème mee met een hoge beschermingsfactor en een product tegen de muggen. Neem papieren zakdoekjes mee, want in openbare toiletten is niet altijd papier aanwezig.
 

Cultuur, gebruiken en weetjes

Waterpijp roken: Probeer zeker eens een waterpijp te roken. Je hoeft niet bang te zijn: er zitten geen geestverruimende middelen in: het is gewoon tabak.

Afdingen: Afdingen is een belangrijk deel van de Egyptische cultuur. Wil je niet als een typische toerist overkomen, toon dan niet meteen je enthousiasme voor een voorwerp en betaal zeker niet de geboden prijs. Bezoek de winkel meerdere keren en koop pas bij een tweede of derde bezoek. Vaak kun je de prijs reduceren tot de helft van de prijs of meer.

Fooien: Geef fooien. De lonen in Egypte zijn heel laag. Men rekent dus op fooien als een deel van het inkomen. Geef minimum 10% van je rekening als fooi in een restaurant. Deel echter niet zomaar dingen uit op straat, ook niet aan kinderen.

Enkele lokale specialiteiten:
Heel wat Egyptische gerechten zijn bij ons al gekend, zoals kebab (gegrild lamsvlees), shoarma (reepjes schapenvlees in een pitabroodje), en hummus (puree van kikkererwten en sesam). Toch op zoek naar iets nieuws? Probeer dan karkadeh: een dieprood drankje op basis van gedroogde hibiscusbloemen. De gedroogde bloemen worden ook verkocht in de winkel zodat je de drank thuis kunt maken. Leuk om mee te nemen voor het thuisfront.
 
Nuttige uitdrukkingen:
Sabah el kheir: goedemorgen (antwoord met: sabah el noer)
Mesa el kheir: goedemiddag (antwoord met: mesa el noer)
Ma’ asalama: tot ziens
Shokran: bedankt

Winkelen

Openingstijden van winkels:
De meeste winkels gaan open om 10u en sluiten de deuren om 21u. Soms is er een middagsluiting tussen 14u en 17u. Op vrijdag kan een winkel in de namiddag gesloten zijn voor het gebed. Op zondag zijn de winkels gesloten.

Geldzaken:
De munteenheid is de Egyptische pond (EGP). 1 euro is ongeveer 8 EGP (afhankelijk van de koers van de dag). Je kunt je euro’s omwisselen in de plaatselijke bank. Weiger gescheurde bankbiljetten, want die worden niet overal aanvaard. Je kunt je soms ook gewoon behelpen met euro’s. Wissel niet te veel ineens, want terug wisselen naar euro’s gaat alleen als de bank daarvan voldoende voorraad in huis heeft, en dat is niet altijd het geval.  Zorg dat je altijd kleingeld op zak hebt. Veel obers of winkeliers beweren dat ze niet genoeg kleingeld hebben om te kunnen teruggeven, in de hoop dat je het daarbij laat.

Souvenirtips:
Juwelen met Egyptische symboliek, borduurwerk, een mooie sjaal van Egyptisch katoen, kruiden, saffraan, karkadeh, papyrus, tapijten, manden, glaswerk.
 
Stéphanie helpt je graag verder
Stéphanie helpt je graag verder

Stéphanie helpt je graag verder

Selectair Vermeeren Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Marktstraat 89
8530 Harelbeke